A félelmetes lukinyúl

2014. 08. 08

Van két nyulam, a kertünkben él. Elvileg házinyúl, de bekattant és átalakult üregi nyúllá és elkezdett áskálódni, vájkálódni. Sötét, félelmetes veteménylény és mindemellett buta is, mert addig ásott, hogy beomlott felette a farakás. A mentőakció látható a videón.


Timelapse Masinéria

2014. 07. 07

Van nekem egy Raspbery Pi-m, és ötleteltem mit lehetne belőle kihozni. Vettem hozzá kamera modult és külső tápforrást, majd átalakítottam Timelapse Masinériává ©®.

Gyorsított felvételeket fogok készíteni vele, tesztként már csináltam is kettőt:


Oké nem egy Dancsó Péter, és sötétben amúgy is rosszul látszik minden - de poén ilyen felvételeket készíteni, lefilmezni a felhőket, a kikelő növényeket, az embereket és visszanézni ahogy suhannak az arcok a térben...

A kamera modul 5 megapixeles, és fullHD videót tud felvenni. Végtelen fókusza van, így tökéletes a tájak fotózásához. A videófelvétel egy kicsit gyorsan emészti fel a tárhelyet, így e helyett írtam egy szkriptet ami másodpercenként készít egy fotót és elmenti. Ezt alul letöltheted. Az elején beállítási útmutatót is találsz Debian Linuxhoz.

A málna bekapcsolás után azonnal elkezdi a fotózást, nem kell bejelentkezni, nem kell hozzákapcsolni se billentyűzetet, sem egeret. Készít egy felvételt, 1920x1440 felbontással, amit tökéletesen le lehet vágni fullHD videóvá ott ahol akarjuk. A képeket fix napfényes égboltra hangolt beállításokkal készíti és menti el egy időbélyeges mappába a /home könyvtáradba. Ezt megismétli 3600x, majd kikapcsol. A kódban persze átírható a 3600s-es timeout a kedved szerint.

A 8000 mAh-es akkumulátor 8-12 óráig működeti a készüléket a fotózási gyakoriság függvényében. A jó hír az, hogy az állapotjelző ledek minden egyes kép mentésekor felvillannak, így tudhatod, hogy folyik-e még a fotózás vagy sem. Készítettem neki egy tokot is így egész kis kompakt, hordozható eszköz lett. Ha szeptembertől Budán, nyáron pedig az ország különböző pontjain látsz egy szakállas furcsa figurát, aki egy Timelapse Masinéria ©® feliratú dodozka mellett ül a tűző napon, az nagy valószínűséggel én leszek.

A jövőben forrasztok a GPIO portjaira pár kapcsolót, hogy azzal lehessen szabályozni a működési időt. További videók hamarosan.


Programozott zenevizualizáció

2014. 02. 02

Nézegettem az iTunes zenevitualizációját és gondoltam írok én is egyet, mert olyan jól néz ki. A progi Allegro 5-ben készült, a zenefájlok hangerősségét elemzi, és megjelenít egy pulzáló kört és pár pulzáló-mozgó vonalkát.

Mivel a hangerősség alapján generálja a vizualizációt, így csak erősen tüc-tüc zenéknél működik jól. A jövőben átírom frekvenciaanalízisre és akkor minden stílusnál szép lesz. Emlékeztek még a LED-es zenevizualizációra? Hát akkor itt a szoftveres változata:


Esztergom - Szob - Verőce - Vác - Göd biciklitúra

2013. 09. 01

GPX fájl itt, ha más is végigjárná


Friss bejegyzések

Új projektek

Az oldal bármely tartalmának másolása csak a szerző írásos engedélyével lehetséges. Copyright © 1991- Horváth Loránd.

Generálta: Lorand Blog Engine 2017